A Belga

Belga juhászkutyák története:

Belgiumban a XIX. század végén kialakult egy közepes nagyságú, fordulékony, kitartó, igénytelen, éber juhászkutya (chien de berger belge) védőösztönnel, amely erősen a gazdájától függött, mégis tudott önállóan dolgozni, ha a helyzet úgy kívánta. 1891-ben Reul professzor a hazai kutyákkal kezdett foglalkozni, és a tiszta tenyésztésüket követelte,támogatta. Eltartott egy ideig, amíg megegyeztek a színekben és szőrtípusokban, amelyeket ma tenyésztenek.

Groenendael: fekete, hosszúszőrű, Groenendael falucska környékén fejlődött ki.
Tervueren: hosszúszőrű, vörösesbarna fekete szőrvégekkel és fekete maszkkal.
Malinois: rövidszőrű, fakó fekete árnyalattal,leheletnyi feketével és fekete maszkkal, Malines környékéről származik.
Laekenois: (laeken): szálkásszőrű, színe mint a malinois-é, a laekeni kastély parkjának durvaszőrű juhászkutya-tenyészetéről nevezték el.

A Belga juhászkutyák nagyon jó családi kutyák és fáradhatatlan szabadidőpartnerek. Okosak, szorgalmasak, könnyen irányíthatók, gyerekszeretők, éberek és sokféle kiképzésre alkalmasak. Sok mozgást és elfoglaltságot igényelnek, és kitűnő teljesítményt nyújtanak az agility sporttól a mentőkutyázásig mindenben. A malinois az őrző-védő sport szerelmeseinek kedvelt kutyája, és egyre gyakrabban használják a rendőrségnél és a vámnál is. A tisztán munkavonalú tenyészetekből származó kutyák mindazonáltal nem ajánlhatók családi kedvencnek. A nagyon érzékeny belgákat finom érzékkel, szerető következetességgel és keménység nélkül kell nevelni, ezért a tapasztalatlan kutyatartóknak csak feltételesen ajánlhatók. A laekenois kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb, mint rendkívül temperamentumos, mindig agilis rokonai. Ugyanakkor egyáltalán nem kevésbé tehetséges, de sajnos csak nagyon ritkán találkozni vele. A hosszúszőrűek rendszeres ápolást igényelnek.

A BELGAJUHÁSZ STANDARD:

F.C.I. Standard szám: No. 15

2002. 04.19. Standard

1989. 10. 16.

Fajta eredete: Belgium

F:C:I: besorolás:I. Fajtacsoport-juhász és pásztorkutyák, 1.szekció-juhászkutyák.

ÁLTALÁNOS BENYOMÁS:

A Belga juhászkutya közepes méretű,harmonikus arányokkal rendelkező,az eleganciát és erőt ötvöző,közepes magasságú,száraz és erős izomzattal bíró,négyzetbe írható,rusztikus, szabadban való élethez szokott és a belga időjárási viszonyok között gyakori változékony időjárási viszonyoknak ellenálló kutya.Formái harmóniája és magas,büszke fejtartása folytán a Belga juhászkutyának egy munkakutya fajta kiválasztott reprezentánsainak örökrészéül jutott elegáns robosztusság benyomását kell keltenie.A Belga juhászkutyát természetes pozícióban,felvezetőjével való fizikai kontaktus nélkül kell bírálni.

FONTOS ARÁNYOK:

A Belga juhászkutya négyzetbe írható.A mellkas könyékig ér.A pofa hossza a fej hosszának felével egyezik meg,vagy annál enyhén hosszabb.

VISELKEDÉS,KARAKTER:

A Belga juhászkutya élénk és aktív,túlcsorduló vitalitású kutya,amely mindig akcióra kész.Veleszületett nyájőrző tulajdonságai folytán a legjobb területőrző kutya értékes tulajdonságait egyesíti magában.Kitartó, és tétovázás nélkül megvédi gazdáját,így egyesíti magában egy juhászkutya,egy őrző-védő kutya és egy szolgálati kutya kívánatos tulajdonságait.Élénk és eleven temperamentumának,valamint magabiztos,gyávaság és agresszívitás nélküli karakterének testtartásában is tükröződnie kell.

MEGJELENÉS:

-FEJ:

Magasan hordott,túlzásoktól mentes hosszú,egyenes vonalú,jól cizellált és száraz.A koponya és a pofa érezhetően egyenlő hosszúságú,esetleg a pofa lehet kicsit hosszabb,ami az összképnek kimunkált benyomást kölcsönöz.

a.) Koponya rész: Közepes szélességű,a fej hosszával arányos,homlokrész inkább lapos mint gömbölyű. A középbarázda alig kifejezett. Oldalról nézve az arcorri rész képzeletben meghosszabbított vonalával párhuzamos. A tarkóbúb kevésbé fejlett. A szemöldök és a pofacsont ívek nem emelkednek ki. A stop mérsékelt.

b.) Arcorri rész: – Az orr: fekete.

– Az arcorri rész: közepes hosszúságú,a szemek alatt jól cizellált, az orr felé fokozatosan hegyesszög formában elkeskenyedik,az orrhátnak a homlok felső meghosszabbított vonalával párhuzamosnak kell lennie.

– Ajkak:vékonyak ,szorosak és erősen pigmentáltak.

– Állkapcsok/fogak: a fogak erősek és fehérek,jól fejlett állkapocsban rendezetten és erőteljesen beilleszkednek.Ollós a harapás ,a pásztorok által előnyben részesített harapófogó (tétre) harapás engedélyezett.Komlett fogazat,a fogképletnek megfelelően.Két premoláris (2PM1) hiánya elnézhető,és a moláris 3 (M3) fogakat nem veszik figyelembe.

– Pofa:száraz és lapos,bár izmos.

– Szem:közepes nagyságúak,se nem kidülledő,se nem besüppedő,enyhén mandula formájú,ferde vonalú,barnás színű,lehetőleg sötét.A szemeket feketével keretezi a szemhéj.A tekintet rendkívűl intelligens.

– Fül: inkább kicsi,magasan tűzött,tökéletes háromszög alakú,a fülkagylóárok lekerekített formájú.A fülvég hegyes.Mereven,egyenesen és függőlegesen tartott fülek (amikor a kutya figyel).

– NYAK: Karcsú,enyhén hosszú,jól izmolt,a vállak felé fokozatosan szélesedik,és lebernyeg mentes,a tarkónál enyhén ívelt.

– TÖRZS: Erőteljes,nehézségek nélkül,a vállcsúcstól az ülőgumóig mért hosszúság megközelítőleg megegyezik a marmagassággal.

– Felső vonal: a hát és az ágyék felsővonala egyenes.

– Mar: hangsúlyos.

– Hát: feszes,rövid és jólizmolt.

– Ágyék: feszes,rövid,megfelelően széles,jól izmolt.

– Far: jól izmolt,igen enyhén lejt,megfelelően,de túlzásoktól mentes.

– Mellkas: kevésbé széles,de jól leereszkedő, a bordák felső részüknél íveltek.Szemből nézve a mellkas (előmellkas)kevésbé széles,anélkül,hogy szűk lenne.

– Alsó vonal: a mellkas alatt kezdődik és harmonikus görbülettel a has felé emelkedik,amely se nem beesett,se nem agárszerűen felhúzott.Mérsékelten fejlett.

– FAROK: Jól tűzött,tövénél erős,közepes hosszúságú,a csánkot legalább elérő,de inkább meghaladó hosszúságú,nyugalmi állapotban lelógó helyzetben hordott.A farokvég a csánk magasságáig enyhén ívelt,mozgásban magasan tartott,de a vízszintesnél nem magasabban hordott,és nem indexelő.

-VÉGTAGOK:

a.) Mellső végtagok: Összeségében nézve: erős,de nem nehézkes csontozat,száraz és erős izomzat, a mellső végtagok minden oldalról nézve merőlegesek és előlről nézve tökéletesen párhuzamosak.

-Váll:a lapockacsont hoszú és ferde,jól illeszkedő,felkarcsonttal megfelelő szöget zár be,mely értéke ideális esetben 110-115 fok.

-Felkar: hosszú és megfelelően ferde.

-Könyök: erőteljes,nem fordul sem kifelé,sem befelé.

-Alkar: hosszú és egyenes.

-Csukló(csuklócsont): igen erőteljes és töretlen vonalú.

-Lábközép csontok: erősek és rövidek,amennyire lehetséges a tajra merőlegesek,és igen csekély mértékben hajolnak előre.

-Mancsok: gömbölyűek,macskamancsok,hajlott és szorosan zárt ujjak,a talppárnák vastagok és rugalmasak, a körmök sötétek és vastagok.

b.) Hátulsó végtagok:

Összességében nézve:

erőteljesek,de nem nehézkesek,oldalról nézve a hátulsó végtagok merőlegesek és hátulról nézve tökéletesen párhuzamosak.

-Comb: közepes hosszúságú,széles és izmos.

-Térd: csípőhöz képest megkzelítően merőleges,normál térdszögeléssel.

-Lábszár: közepes hosszúságú,széles és izmos.

-Csánk: földhöz közeli,széles és izmos,mérsékelten szögelt.

-Lábközép: erőteljes és rövid.A farkasköröm nem kívánatos.

-Mancsok:enyhén oválisak lehetnek,hajlott szorosan zárt ujjak.A talppárnák vastagok és rugalmasak.A körmök sötétek és vastagok.

-MOZGÁS:

Minden mozgásfajtánál élénk és szabad.A Belga juhászkutya jó galoppozó,azonban a szokásos mozgásformája a lépés és főleg az ügetés. A végtagok a törzs középsíkjával párhuzamosan mozognak.Nagy sebességnél a mancsok a törzs középsíkjához közelítenek.Ügetésnél a kilengés közepes,a mozgás szabályos és könnyedt,a hátsó végtagok jól toló mozgásával,a felső vonal feszes marad.A Belga juhászkutya fáradhatatlannak tűnik,mozgása gyors,rugalmas és élénk.Képes teljes sebességnél hirtelen irányváltoztatásra,kirobbanó temperamentuma és őrző-védő hajlama folytán határozottan hajlamos a körkörös mozgásra.

-BŐR: Rugalmas,de az egész testen feszes,az ajkak és a szemhéjak széle erősen pigmentált.

-SZÖRZET ÉS SZŐRVÁLTOZATOK:

Mivel a Belga juhászkutyáknál a szőrzet hosszúságában,irányában,külső megjelenésében és színében változatos,ezt a szempontot fogadták el a fajta négy változatának megkülönböztetésére: Groenendael,Tervueren,Malinois és Laekenois. Ezt a négy változatot külön bírálják és mindegyik változat C.A.C. , C.A.C.I.B. vagy reserve cím várományosa lehet.

-Szőrminőség:mindegyik változatnál a szőrzetnek sűrűnek és jó textúrájunak kell lennie úgy,hogy a gyapjas aljszőrzettel kiváló védőtakarót alkosson.

a.) Hosszú szőr: A szőr a fejen,a fülek külső részén és a végtagok alsó részén rövid,kivéve az alkar hátulsó részét,mely a könyöktől a csuklóig hosszú szőrrel,úgynevezett zászlóval borított.A szőr hosszú és sima a test többi részén és hosszabb és mégdúsabb a nyak illetve az előmellkason,ahol gallért és zsabót alkot.A hallójárat bejáratát szőrpamacsok védik.A fül tövétől kezdve a szőr feláll és keresztezi a fejet.A combok hátulsó részét igen hosszú és sűrű szőrzet borítja,”gatyát” alkotva.A farkat hosszú és dús,zászlót alkotó szőrzet fedi. A Groenendael és a Tervueren hosszú szőrű változat.

b.) Rövid szőr: A szőr nagyon rövid a fejen,a fülek külső részén,és a végtagok alsó részén.A szőrzet a test többi részén rövid,de valamivel dúsabb a farkon valamint a nyak körül,ahol gallért alkot,amely a fültőnél kezdődik,és egészen a torokig terjed.Ezen kívül a combok hátulsó része hosszabb szőrrel borított.A farok kalász alakú ,de nem alkot zászlót.

c.) Drót szőr: A szőrzet durva és száraz,tapintása jellemzi elsősorban a drótszőrt,amely ezen felűl érdes és borzas. A szőrzet a test minden részén 6 cm hosszú,az orrhát felső részén, a homlokon és a végtagokon rövidebb.A szemkörnyéket és a pofát borító szőrzet nem lehet olyan mennyiségű,hogy takarja a fej formáját. Viszont pofa tömött szőrrel való fedettség kötelező.A faroknak nem kell búzakalász formájúnak lennie.

-SZÍN:

-Maszk:

a Tervueren és Malinois esetében a maszknak nagyon határozottnak kell lennie,a felső és alsó ajakakat,a szájszögletet és a szemhéjakat kell egyetlen fekete zónába foglalnia.Minimum hat pigmentációs pontot határoztak meg:a két fülnek,a két felső szemhéjnak a kétoldali felső és alsó ajaknak kell feketének lennie.

-Feketével tűzött:

A Tervuereneknél és a Malinoisoknál a fekete tűzöttség azt jelenti,hogy a szőrzet vége fekete,ami árnyékolja az alapszint.Ez a fekete szín mindenképpen “láng alakú” és nem jelenhet meg sem nagy foltokban,sem tényleges csíkokban (fekete-tarka).A Laekenoisnál a fekete tűzöttség diszkrétebben jelenik meg.

-Groenendael kizárólag tiszta fekete.

-Tervueren kizárólag vörhenyes- fekete tűzött és szürke-fekete tűzött fekete maszkkal,mindazonáltal a vörhenyes-fekete tűzött színt részesítik előnyben.A vörhenyes színnek melegnek kell lennie,nem lehet sem világos,sem mosott szín.Egyetlen olyan kutya sem tekinthető kiemelt egyednek,amely vörhenyes-fekete tűzött színtől eltér vagy amely színe nem felel meg a kívánt intenzitású színeknek.

-Malinois:kizárólag vörhenyes-fekete tűzött fekete maszkkal.

-Laekenois:kizálólag vörhenyes szín fekete tűzésekkel alapvetően a pofán és a farkon.

Mindegyik változatnál,az előmellkason és az ujjakon kevés fehér szín elfogadott.

MÉRET,SÚLY ÉS TESTMÉRETEK:

-Marmagasság:a kívánatos marmagasság átlagosan 62 cm kanoknál, szukáknál 58 cm(tűrés=-2,+4).

-Súly: a kanoknál kb. 25-30 kg,szukáknál kb. 20-25 kg.

-Testméretek:átlagos ,normál testméretek egy 62 cm

Belga juhász kan esetében: a.) Törzshosszúság(vállbúbtól ülőgumóig):62 cm. b.) Fejhosszúság:25 cm. c.)Pofahosszúság:12,5-13 cm.

HIBÁK:

Az előbbiektől való mindennemű eltérést hibának kell tekinteni,mely szankcionálása a hiba nagyságával arányban áll.

– Általános benyomás:

Nehézkes,elegancia hiánya.Túl könnyedség vagy vékonyság.A befoglaló mérete hosszabb,téglalapba írható.

-Fej: Nehéz,túl erős.Párhuzamosság hiánya,nem kellően cizellált vagy száraz.Túl gömbölyű homlok..Túlságosan erős vagy kevés stop.Túl rövid vagy túlságosan elkeskenyedő pofa.Kos orr.Túlságosan kiemelkedő szemöldökív vagy pofacsont.

-Orr,ajkak,szemhéj: pigmenthiányos foltok. -Fogazat:rendezetlen fogív.Súlyos hiba:egy metszőfog,egy premolaris3,egy premolaris2,3 premolaris1 hiány.

-Szem:világos,kerek.

-Fül:nagy,hosszú,fültőnél túlságosan széles,alacsonyan tűzött,szét-vagy összetartó.

-Nyak:vékony,rövid vagy tömzsi.

-Törzs:túl hosszú,túl dongás mellkas(hengeres).

-Mar:elmosódott,alacsony.

-Felső vonal:hosszú,gyenge,süppedt vagy ívelt hát , vagy ágyék.

-Far:túlságosan csapott vagy túlnőtt. -Alsó vonal:túlságosan vagy alig ereszkedő,túlzott has.

-Farok: túl alacsonyan tűzött,túlságosan magasan hordott,kunkorodó,oldalra hajló.

-Végtagok:túlságosan könnyű vagy nehéz csontozat.Oldalról nézve nem merőleges végtagok(pld.túlságosan ferde mellső lábközép vagy gyenge csukló) vagy szemből nézve nem merőleges végtagok( pld. tehén vagy franciás állás,kiforduló könyök..stb.) vagy pedig hátulról nézve nem merőleges végtagok ( pld. egymáshoz közel álló vagy egymástól távol álló hátulsó végtagok,hordóállás,befelé forduló vagy nyitott csánkok..stb.),alig vagy túlszögelt végtagok.

-Mancsok:nyitott mancsok.

-Mozgás: merev mozgás,túlságosan rövid lépés,túl kevés impulzus,rossz hát általi átvezetés,magasra emelt lépésű járás.

-Szőrzet:négy változatnál…nem elegendő aljszőrzet. Groenendael és a Tervueren=gyapjas,hullámos vagy göndör szőrzet,nem megfelelő hosszúságú szőrzet. Malinois=félhosszú szőrzet ott,ahol rövidnek kellene lennie.Szálkásszőr,elszórtan drótszőr a rövid szőrzetben.Hullámos szőr. Laekenois=túl hosszú,selymes,hullámos,göndör vagy rövid szőr.A drótszőr között finom szőrből álló tincsekkel telített szőrzet.Bozontos farok.

-Szín: a négy változatnál= plasztront formázó fehér folt az előmellkason.az ujjakon túlnyomó fehér szín a mancsokon. Groenendael=a szőrzetben vörhenyes árnyalat,szürke combzászló. Tervueren=szürke szín. Tervueren és Malinois=tarka szín,nem elég meleg árnyalatok.Túl kevés vagy túl sok fekete tűzés vagy a fekete tűzés foltokban való megjelenése a testen.Kevés maszk. Tervueren és Malinois és a Laekenois=túl világos vörhenyes szín.Nagy sápadt “mosott”-nak nevezett alapszín súlyos hibának számít.

-Karakter:önbizalom nélküli és túlságosan ideges egyedek.

KIZÁRÓ HIBÁK:

-Karakter: agresszív vagy félénk egyedek.

-Általános benyomás:fajtajelleg hiánya.

-Fogazat:hátraharapás,előreharapás még ha a fogak érintkeznek is (fordított harapás):keresztharapás. Egy szemfog hiánya (1C),egy felső tépőfog ( 1PM4 ) vagy alsó tépőfog ( 1M1 ) hiánya,egy molaris ( 1M1 vagy 1M2, kivéve M3-ak) hiánya ,egy premolaris 3 ( 1PM3 ) plusz egy másik fog hiánya,vagy összesen három vagy több fog hiánya (kivéve premolarisok).

-Orr,ajkak,szemhéjak: erős pigmenthiány.

-Fülek: bicsaklóak vagy mesterségesen állóak.

-Farok: veleszületett vagy amputálás miatt hiányzó vagy csonkolt farok.Túl magasan karika formában vagy kunkorítva hordott farok.

-Szőrzet:aljszőrzet hiánya.

-Szín:a leírt változatok színeivel nem egyező minden szín.Előmellkason túl terjedelmes fehér jegy,főleg ha az a nyakig terjed.A fehér szín a mancsokon lábközép felét meghaladó mértékben zoknit alkotva.Az előmellkason vagy ujjakon kívüli helyen lévő fehér jegyek.Hiányzó maszk,ide értve azt is,ha a pofa színe világosabb mint a szőrzet összessége a Tervueren és a Malinois esetében.

-Méret:az előírt határokat (-,+) túllépő méret. Megjegyzés: A kanoknak kettő normál küllemű,a herezacskóba teljesen leszállt herével kell rendelkezniük.

VÁLTOZATOK KERESZTEZÉSE,VÁLTOZATOK KÖZÖTTI PÁROSÍTÁS: A változatok között pároztatás tilos,kivéve igen sajátságos esetekben,az illetékes nemzeti, tenyésztői tanács által engedélyezett eltérés szerint.